BANKA MÜFETTİŞ YARDIMCILARI KİMDİR VE GÖREVLER NELERDİR ??
Banka bünyesinde denetleme görevi ve banka içerisindeki personel faaliyetlerine devam etmekle mükelleftirler. Bu denetleme ve faaliyet süreleri boyunca müfettiş yardımcısı olarak tanımlanırlar. Banka müfettiş yardımcısı olmak için gerekli bazı kriterler bulunmaktadır.
Müfettiş yardımcısı olmak isteyen kişiler Üniversitenin ilgili bölümünden mezun olup, iyi derecede İngilizce bilmeleri gerekmektedir. Ekip çalışmasına yatkın, uyum becerisi yüksek kişiler tercih edilmektedir. Ayrıca, bu kişilerin devamlı seyahat halinde bulunma durumlarından dolayı herhangi bir seyahat engelleri olmamalıdır.
Banka müfettiş yardımcıları, bankaların prosedürlerine göre bazı bankalarda bir yıl, bazı bankalarda ise iki yıl kadar müfettiş yardımcısı olarak görev yapmaktadır. Banka müfettişliğini, banka personelleri için kariyer planlaması olarak görebiliriz. Banka müfettişi olabilmek için öncelikle müfettiş yardımcısı olarak faaliyette bulunmak gerekir. Deneyimli müfettiş yardımcıları ile müfettişler arasında eşzamanlı bir eğitim ve öğretim süreci bulunmaktadır. Müfettiş yardımcıları çoğunlukla iş ilanları ile işe alınmaktadır.
Müfettiş yardımcılarının temel kazanımı bilgi ve deneyim elde etmektir. Banka müfettiş yardımcısı görevini hakkıyla yerine getirmelidir. Böylece, banka müfettişliği için daha hızlı ilerleme kaydedilecektir. Kıdemli müfettiş yardımcıları, banka müfettişlerinden meslek bilgisi alarak deneyim elde ederler. İşlerinde ustalaştıkları zaman, kariyerlerine banka müfettişi olarak devam ederler.
Banka müfettiş yardımcılarının ilk görevi; banka şube denetimlerini sağlamaktır. Denetim, yalnızca ilgili ildeki şubelerde değil, aynı zamanda tüm şubelerde sağlanmalıdır. Görevin devam ettiği banka şubelerinin düzenli iç denetimini gerçekleştirmek ve çözüme dayalı çalışmaların devam ettirilmesi banka müfettiş yardımcılarının temel görevidir. Yönetim süreçlerinde eksik bir yok tespit edilirse kurumsal yönetimin menfaati göz önünde bulundurularak denetleme yapılır. Her şeyin yolunda ve prosedüre uygun olarak gerçekleştiği bilgisini vermelidir. Bu bağlamda denetleme, çalışma ve raporlama yapmalıdır. Banka içerisinde illegal bir durum tespit edilir ise, ceza verme yetkisine sahiplerdir.
Tüm bilgiler ışığında müfettiş yardımcılarının görevlerini özetlemek gerekirse; müfettiş yardımcıları bankadaki inceleme, denetleme, çalışmaların kontrolünü sağlama, faaliyetleri ölçümleme, raporlama ve risk yönetim dönemlerini yoklama yaparak hizmet verdiği bankaların başarı elde etmesi ve amaçlarına ulaşmasını sağlamaktadır. Tüm bu çalışmaları eksiksiz ve hatasız yapması banka müfettişliğine yükselmesini kolaylaştıracaktır.
Yorumlar
Yorum Gönder