KKTC'DEKİ ŞİRKET TÜRLERİ ?
Şahsi İşletmeler ( Ticari Unvan) ?
KKTC vatandaşları kendi adlarına herhangi bir sektörde ( sanayi, ticaret, tamirat, vb.) işletme kurarak bölüm 116 uyarınca Şirketler Mukayyitliğinden kaydettikleri bir isimle faaliyet yürütebilmektedir.
İşletme Gelir Vergisine tabi olup, işletme sahibi şahsi olarak işletmenin tüm sorumluluklarını taşımaktadır.
Bu tür işletmeler daha kolay kurulmakta ve kuruluş maliyeti Limited şirketlere kıyasla daha azdır.
Ortaklık İşletmeler (Kollektif ve Komandit) ?
Şirket kuruluş aşamasında birden fazla ortak olması gerekir. Bu Şirketlerin en önemli özelliği bazı ortakların sınırlı sorumluluğa sahipken bazı ortakların ise sınırlandırılmamış sorumluluğa sahip olmasıdır.
Kollektif Şirketler: Ortakların şahsi sorumluluğu bulunmaktadır. Vergi yasaları bakımından kollektif şirketin herhangi bir vergi sorumluluğu bulunmamaktadır. Mesuliyetler ve mükellefiyetler eşit bir biçimde ortaklara yüklenmiştir.
Komandit Şirketler: Kolektif Şirketlerden farklı olarak şirketin yükümlülüklerinden mesul olan bir ya da birden fazla ortak ve sorumlu olmayan birçok kişi bulunmaktadır. Ancak sorumluluğu olmayan ortaklar şirketin yönetiminde söz sahibi olamaz ve şirketi sorumluluğa sokacak kararlar alamazlar. Karar alma yalnızca sorumlu ortaklara mahsustur. Ayrıca ortaklar, ortaklık anlaşması ya da Kolektif ve Komandit Şirketler ve Ticari Unvanlar Kanununa göre karlardan pay alırlar.
Yerel Limited Şirketler ?
Mahalli (M.Ş) Ltd Şirketi: KKTC’de Limited Şirketlerin hukuki oluşumları ve bu hukuki oluşumları etkileyen hususları, Fasıl 113, Limited Şirketler Yasası tahtında Yatırımcısı gerek yabancı gerekse yerli olan ve merkezi KKTC’de bulunup kurulan ticaret veya ithalat – ihracat ve üretim yapan şirketler, bankalar, sigorta şirketleri, döviz şirketleri vs. gibi özellikli şirketlerin hepsine birden Mahalli Şirket denir
Yabancı Şirketlerin KKTC Şubeleri (Y.Ş) : Yönetim Merkezi ve Şirketin kayıtlı bulunan adresi KKTC haricinde bir ülkede bulunan bir Şirketin şubesi KKTC’nde tescil olunabilir. KKTC’nde tescil ettirilecek şube, KKTC Şirketler Yasası Fasıl 113’e göre yabancı şirket statüsünde olmasına rağmen yerel şirketlerle aynı şart ve koşullara tabidir.
Yabancı şirketlerin KKTC’nde tescil olunacak şubeleri için KKTC Bakanlar Kurulu kararı şarttır. Ayrıca ana şirket sermayesinin de en az 100,000 ABD Doları olması koşuluna bağlanmıştır.
Serbest Liman Şirketleri : KKTC Serbest Liman Bölge Kanununa göre faaliyet gösteren şirketler Serbest Bölge Yönetimine şirket kaydı yaparlar ve bu şirketlerin kuruluş ve faaliyet esasları KKTC Şirketler Yasası Fasıl 113 maddelerinde belirtilmiştir.
Serbest Liman Şirketlerini yerel şirketlerden ayıran bu şirketlerin yurt dışında veya serbest liman bölgesi içerisinde yürüttükleri faaliyetlerin Kurumlar Vergisi, Gelir Vergisi ve Katma Değer Vergisine tabi olmamasıdır. Bu şirketler yalnızca çalıştırdıkları personelin vergi ve sosyal güvenlik yatırımlarından mesuldürler. Serbest Liman Bölgesi Şirketleri vergi avantajları dolayısı ile yatırımcılara cazip gelmektedir.
4. Uluslararası İşletme Şirketleri (U.Ş): Uluslararası İşletme Şirketleri Kanununa göre faaliyet gösteren Uluslararası İşletme Şirketleri, bu kanunun elverdiği fırsatlar ölçüsünde faaliyetlerini tamimiyle yurt dışına yönelik yürütürler.
Uluslararası İşletme Şirketleri yıllık net karları üzerinden %1 oranında Kurumlar Vergisi öderler ve bu faaliyetler dolayısı vergiye tabi tutulmazlar. Yalnızca personelin vergi ve sosyal güvenlik yatırımlarını yapmakla mesuldürler
KKTC’de Şirket kuruluşları için özetleyici tablo
Yorumlar
Yorum Gönder