GİDER PUSULASI





Bu yazımda vergi mükellefi olmayan kişilerden mal veya hizmet alımlarına karşı düzenlenen gider pusulasının ne olduğunu, ne işe yaradığını ve nasıl düzenlenmesi gerektiğini anlatacağım.




 Gider pusulası nedir?

Gider pusulası, defter tutan iş sahiplerinin, defter tutmayan yani vergi mükellefi olmadığı için fatura ya da makbuz kesemeyen iş sahiplerinden aldıkları mal veya hizmetin karşılığında düzenlenen ticari belgenin ismidir.

Gider pusulası ne işe yarar?

Bazen şirketler vergi mükellefi olmayan kişilerden mal veya hizmet alımları gerçekleşebilir. Bu durumda, yapılan alışverişi belgelendirip muhasebe kaydına geçirmenin tek bir yolu vardır bu da gider pusulasını düzenlemektir.

Şirketi olmayan satıcı, fatura, fiş ya da makbuz veremediğinden dolayı yapılan alışveriş resmileşmez ve Alıcı’nın elinde herhangi bir kanıt olmaz. Alıcı Ödemeyi muhasebe kayıtlarına geçirerek alışverişi yasal kılmak ve elinde kanıt olduğunun ispatlamak istemesi halinde, satıcı adına bir gider pusulası düzenleyerek hem satışı yasal yapar hem de fatura hükmünde bir belgeye sahip olmuş olur.

Şirketi olmayan satıcılar örnek verecek olursak; Evde yapmış oldukları kilim, halı, örtü, dantel, çarşaf, turistik eşya, yapma çiçek, tığ örtü işleri, mantı gibi ürünleri satanlar ile Ayakkabı boyacısı, hammal gibi kişilerden alınan hizmettir

Fatura ve Gider Pusulası Arasındaki Farklar Nelerdir?

1. Faturayı Satıcı düzenler, Gider pusulasını ise Alıcı düzenler.

2. Faturayı Alıcı ve Satıcı muhasebe kayıtlarına işler. Gider pusulasını sadece Alıcı kayıtlarına işler.
3. Faturanın ödemesi gerçekleştiğinden ya tahsilat makbuzu alınır veya fatura üzerine ödenmiştir ibaresi yer alır. Gider pusulası ise hem makbuz hemde fatura hükmünde bir belgedir.

Gider Pusulasında Hangi Bilgilerin Bulunması Gerekir?

Yapılan işin ; Mahiyeti ,Cinsi , Adedi , Fiyatı, Tutarı, Toplam Tutarı, ,Tevkif edilen vergi oranı , İşi yaptıran ile yapanın ad ve soyadları ( tüzel kişiler için unvanları), alıcı ve satıcı’nın kimlik numaraları , ( tüzel kişilerin vergi ve M.Ş numaraları), adresleri, Düzenleme tarihi ve imzalar gerekmektedir.

Gider pusulası Alıcı tarafından 2 nüsha halinde hazırlanarak biri Alıcı da diğeri de Satıcı da kalır. Böylelikle yasal ve belgeli satış gerçekleşmiş olur.

Yorumlar

Popüler Yayınlar